Прейдз на змист

Михал Биркаш

Материял зоз Википедиї
Михал Биркаш
Михал Биркаш
Народзени 12. юлия 1910.
Умар 9. новембра 1970. (60)
Державянство угорске, югославянске
Язик творох руски
Школа основна
Период твореня 1928—1970.
Жанри поезия, новинарство,
Поховани у Руским Керестуре

Михал Биркаш (*12. юлий 1910—†9. новембер 1970), поет, зазберовач усней творчосци и новинар-аматер.

Биоґрафия

[ушориц | ушор жридло]

Михал Биркаш народзени 12. юлия 1910. року у Руским Керестуре од оца Михала и мацери Юли нар. Тиркайла. Михал мал и брата Владу.

Зоз литературну творчосцу ше почал занїмад ище у младосци. Як єден з наших ридких и окреме плодних поетох-селянох медзи двома войнами, найвекшу часц писньох обявел у Просвитових Руских календарох. Источасно, успишно ше занїмал зоз зазберованьом народней усней творчосци, окреме мудрих виреченьох, а замеркована и його робота як новинара, писателя популарних статьох з обласци селянского ґаздованя. Таку роботу му похвалєл и сам Гавриїл Костельник, та то за младого Михала Биркаша бул вельки стимул за дальши анґажман на тим полю култури и литератури.

Перши його писнї написани виразно у духу поетики усней лирики, алє уж познєйши указую на будуци основни квалитет тей поезиї, виразне познанє живота, природи, стварносци, атмосфери, з котрей без сумнїву знал талантовано вибрац репрезентативни слики у функциї зявеня о котрим шпивал, цо найщешлївше пришло до вираженя у його писньох обявйованих у Руским слове (Литературним слове) од 1964. до 1970. року. З правом мож повесц же Биркаш поет поля и рочних часцох котри уноша пременки до його способу живота и випатрунку, алє вон тиж поет котри зна повязац шор поетичних сликох, вибраних як репрезентативни за одредзену ситуацию, з власним лиричним субєктом котри найчастейше чувствує преходносц власного живота, на єдним рефлексивним уровню виражену.

Єден зоз значних сеґментох Биркашовей поезиї то писнї на релиґийни теми, котри нє преставал писац анї у повойновим периодзе, а останє запаметани и по тим же бул єден з ридких авторох у рускей поезиї котри ше таки писнї нє бал друковац у чаше кед то вообще нє було препоручлїве.

Михал Биркаш бул винчани зоз Єлену родз. Хромиш родом зоз Коцура. У малженстве мали двох синох, Якима и Янка.

Михал Биркаш умар у Руским Керестуре 9. новембра 1970. року. Поховани є на валалским теметове.

Литература

[ушориц | ушор жридло]
  • Јулијан Тамаш, Михал Биркаш, Русинска књижевност, историја и статус, Матица српска, 1984. б. 190-192
  • Михал Биркаш, Християнски часопис Дзвони, рок II, ч. 7 (19), юлий 1995, бок 18.